Mwatima Juma Hassan

Vi på volontärutbildningen har vært så priviligert at vi har hatt vår egen kiSwahililærer. Fem timer i uka har Mwatima Juma Hassan tålmodig gått igjennom substantivklasse for substantivklasse med oss. Og i kiSwahili finnes det mange substantivklasser! 

 

Et spørsmål som Mwatima ofte får og som hun nok av og til, på de kaldeste dagene, spør seg selv er:

Hvorfor i all verden ville du flytte fra Zanzibar til Kiruna?

-Jeg ble tipset om prosjektet av en slektning og søkte om å få jobben. Av fire lærere som ble intervjuet ble jeg plukket ut til å bli med i prosjektet. Jeg ser på det som en mulighet til å få nye opplevelser og nye erfaringer.

Ikke nok med at Mwatima har sørget for at vi lærer oss kiSwahili i imponerende fart her i Kiruna. Hun skal også støtte oss i undervisningen på Zanzibar. Når vi skal jobbe som lærere der nede vil hennes erfaringer og kunnskap være veldig viktig for oss.                                                                                                             I tillegg vil Mama Mwatima hjelpe oss når vi skal prøve oss på stotrende kiSwahili med de som snakker ”proper kiSwahili” på Zanzibar.

Hva er forskjellen mellom svensk undervisning og undervisningen på Zanzibar?

Den største forskjellen er størrelsen på klassene, svarer hun.                                                                     --- -Jeg underviser i  Engelsk, kiSwahili og kjemi og ofte underviser vi opp mot 100 elever samtidig. Dette gjør at det er vanskelig å følge opp elevene og undervisningsmetodene vi bruker blir begrenset.                          

Dette løser hun ved å ha ekstra undervisning for de som ønsker det på sin egen fritid, gjerne i helgene.

- Vi besøkte en skole her i Kiruna og jeg ser at her brukes mer praksis i undervisningen. På grunn av de begrensede ressursene vi har på Zanzibar blir undervisningen begrenset til tavleundervisning og teori.

Det er ingen tvil om at Mwatima brenner for læreryrket. Hvorfor ville du bli lærer?

-Jeg så på mine lærere at de var gode mennesker som ville hjelpe de rundt seg. Lærere har stor betydning i samfunnet og jeg ville gjøre en forskjell og føler jeg har læreryrket i sjelen min.

-Jeg startet å undervise på barneskole og nå underviser jeg på high school, hvor elevene er fra 15 til 18 år gamle.

Det er store utfordringer med undervisningen på Zanzibar. Skolene mangler finansiering og det utdannes for få lærere. Elever på fastlandet gjør det bedre på de nasjonale prøvene.

Mwatima har et håp om å bidra til at undervisningsnivået forhøyes på Zanzibar.

-Ved å være her i Kiruna kan jeg se hvilke metoder som fungerer her og ta de med tilbake til Zanzibar. Jeg har et ønske om et utvekslingsprogram hvor lærere fra Zanzibar kan komme til Kiruna og lærere i Kiruna kan reise til Zanzibar. Jeg kommer til å dele mine erfaringer med myndighetene på Zanzibar.

På torsdag reiser Mwatima tilbake til Zanzibar og vi kommer til å savne henne så mye. Heldigvis er det ikke lenge til vi treffer henne, hennes mann og barn på Zanzibar.

Tunakupenda Mwatima, safari njema!

- Marit

Kommentera här: