Veckobrev v. 48

Mina vänner, tiden går snabbt när man har roligt, klyschigt men sant. Ännu en fantastisk vecka har sprungit förbi, fylld av lärorika lektioner, föreläsningar och temadagar.

Veckan började med elevråd, där vi blev informerade om att planerna på att införa köttfri måndag på skolan ser ljusa ut! I klassen såg vi första delen av Gustav Fridolins filmserie ”Vår mörka historia”, om Sveriges inblandning i kolonialismen, slavhandel och rasbiologi. Något mycket få av oss fått lära oss om tidigare i vår skolgång, vilket är skrämmande.


Vi har haft ett eminent besök genom studieförbundet Ibn Rushd. Den nyutbildade läraren Hussein Hamad höll två fantastiska temadagar i ämnena antirasism, främlingsfientlighetens mekanismer och islamofobi.

 Vi fick lära oss om teoretiska perspektiv, varför stereotyper existerar och vad vi kan göra för att bryta och motverka de strukturer som upprätthåller stereotyper och typifieringar och därmed rasism. I sitt undervisningsmaterial använde sig Hussein bland annat av dokumentären ”Reel Bad Arabs”, om hur människor från mellanöstern framställs på film, och hur man genom denna typifiering i populärkulturen ger näring åt och reproducerar stereotypbilden av vissa grupper av människor.

För att tydligöra skillnader i samhället fick vi delta i en övning som hette Gå ett steg fram om…
Vi blev tilldelade en varsin hemlig identitet, med olik ålder, kön, arbetssituation, etnisk tillhörighet och socioekonomisk bakgrund. Hussein gav oss sedan olika positiva påståenden om ens situation, ex. Du har tillgång till bra sjukvård, Du känner att du får din röst hörd i samhället, varpå en tog ett steg fram om det stämde. När vi fått alla påståenden skulle vi avslöja vår identitet, det var föga förvånande att de som stod längst fram var vita medelklassmän.

Marit höll i torsdagens temadag som bestod av ett spel med syftet av att visa de orättvisa förhållandena i världen. Vi skulle i små grupper, genom olika förutsättningar och upplägg producera pappersbilar och -tvskärmar och få så mycket vinst som möjligt. I en av uppsättningarna var det en stor grupp som hade nästan alla råvaror, medan flera smågrupper hade teknologin(i form av sax, limstift, pennor och mallar) Det var tydligt att den stora gruppen representerade ett U-land, med mycket arbetskraft och råvaror men utan resurser. Men när de sedan fick teknologin de behövde genererade deras produktion störst vinst. Det bästa resultatet med den största vinsten fick vi när vi samarbetade alla tillsammans!

Med tanke på att det börjar ticka ned till avfärd, avslutade vi veckan med en välbehövd swahililektion med vår egna Mama Mwatima.

Nu laddar vi alla inför morgondagens stora händelse! Antirasistisk demonstration till följd av Sverigedemokraternas tänkta etablering i Norrbotten, Vi behöver INTE SD’s rädsla, och därför har Iris med flera anordnat fackeltåg genom Kiruna stad. Jag råder dig om du kan, att följa med och sprida kärlek genom mångfald och solidaritet!

The ultimate tragedy is not the oppression and cruelty by the bad people,
 but the silence over that by the good people

Martin Luther King

- Charlotta

 

Kommentera här: