Habari za jioni! Goder afton.

Som tiden går. När vi började den här kursen var det sommar i Kiruna, gräset var grönt och blommorna höll sig krampaktigt kvar i livet. Plötsligt tittar man ut över ett snötäckt landskap och almanackan visar att det är höstlov!

Men innan vi gick på lov hade vi såklart en rolig och berikande skolvecka. Vi inledde veckan med Mwatimas, vår underbara kiswahililärares, tålmodiga försök att lära oss den minst sagt knepiga grammatiken i kiswahili. Efter det studsade vi vidare till religion. Islam var i fokus och vi såg en intressant dokumentär, ”Min dotters slöja”, där en muslimsk kvinna reder ut vad slöjan betyder för henne och hennes religionsutövande. Etik gjorde en comeback med Greta, den här gången handlade det om dygdetik, Aristoteles och övergick till frågor som ”har djur moral?” Många nya tankesätt triggades igång, Tack Greta! 

Både Harald och Johanna valde att prata om härskarteknik under veckan. På Johannas lektion fick vi ett gästspel av vår rektor, Kenneth Stålnacke, som deltog i vår genomgång av de olika härskarteknikerna och sätten att motverka dem. I slutändan verkade bästa försvaret vara det här: Synliggör vad du utsätts för! Kräv din rätt! Lita på ditt eget värde.

Ett annat tema för den här veckan var ”The danger of a single story”-- hur knepigt det blir när man bara ser en sida av berättelsen. Man skapar sig bilder av det man vet är sant och bekymrar sig aldrig om att titta längre. Den inspirerande Chimamanda Ngozi Adichie gav ett TED-talk som adresserade just den frågan och i sin föreläsning bjöd hon på dessa bevingade ord: 

 

 ”The single story creates stereotypes, and the problem with stereotypes is not that they are untrue, but that they are incomplete”

Amen.

Fredagen kom slutligen tillsammans med på gränsen till tårfyllda farväl. Vår tätt sammansvetsade grupp sa adjö och begav sig åt olika håll för den här veckan. Man längtar redan tills när skolan startar upp och man ses igen. Men låt oss först njuta av ledigheten! Ha ett galet trevligt höstlov!

 

/Johanna

 

Kommentera här: