Veckobrev v 50

Under måndagskvällen anlände delegationen från Zanzibar för att spendera veckan i Kiruna och delta vid torsdagens projektmöten tillsammans med skolledningen och de alumner som arbetat på Zanzibar under sommaren och hösten. Malin och Agnes mötte upp de långväga gästerna på flygplatsen.

 
 

Efter en kort presentation av klassen och delegationen på tisdag morgon så åkte vi mot Jukkasjärvi och den perfekta vinterdagskänslan. Väl på plats fick vi ta del av Jens Thoms Ivarssons, Icehotels Head of Design, föredrag om innovation och hur man inom design arbetar med idéer från tanke till färdig produkt. Därefter gick delegationen tillsammans med fyra volontärer på en visning i ICEHOTEL, medan resten av klassen fick en guidning av Agge Theander i Jukkasjärvi kyrka. Efter en varm och smaklig lunch på värdshuset i byn så avslutades dagen med en session isskulptering på Torneälv.

 

Den före detta volontären Iris Honkala upplyser oss om djurrätt och får oss att fundera kring speciesism under onsdagsförmiddagen. Delegationen får tillsammans med några volontärer göra en gruvtur medan vi andra håller meeting point för alla elever på skolan.

 
 
 
Torsdagen var dagen då kulturkvällen skulle hållas för alla projektdeltagare som fanns på plats i Kiruna denna vecka. Efter en timmas besök av sjuksköterskan och före detta volontären Birgitta där vi fick ventilera frågor kring sjukvård och förberedelser inför Zanzibarvistelsen, så satte de sista förberedelserna igång inför kvällen. Hedvig ledde klassen, och de SFI- elever som ville delta, i den slutliga repetitionen av luciatåget som skulle inleda kvällens arrangemang. Efter tåget så summerade Hilda och Pernilla hösten och tog upp alla de alternativa undervisningsformer som ingår i utbildningen. Därefter bjöds det på ett smakprov i form av Julias skickliga föreläsning om funkofobi för att demonsterara de lektioner vi själv förberett och hållit i. I väntan på den delikata middagen i restaurangen spelade vi mingelbingo och visade upp våra arbeten med språkträd och MR-hjältar. Kvällen avslutades med blåbärspaj.
 
 
 
 
 
 

Under fredagen fördjupade vi oss i argumentationsteknik inför kommande debattdag då vi kommer att behandla myter kring invandring. Delegationen vinkades av med en svängig version av sången Jambo i skolans entré.

Övrig tid har spenderats med flitigt arbete inför Pamojafestivalen. Vi har haft möten med samarbetspartners och sponsorer har blandats med brainstorming kring hur vi ska sprida våra budskap och diskussioner om hur vi ska prioritera i gästlistan. En hel del tid har också lagts på förberedelserna för kulturkvällen och med att samla fakta och lägga strategier inför debattdagen. 

 
//Desiré
 

 

Pamoja Katika Jukkasjärvi

Här kommer ännu en bildbomb från vår utflykt till ICEHOTEL i Jukkasjärvi. 
 
Vi utsattes för kyla men höll oss varma med glädjen av att kunna komunicera på swahili. 
 
Here comes some more pictures from our visit to ICEHOTEL in Jukkasjärvi. 
 
The weather were really cold, but we kept our selves warm with the joy of the Swahili language. 
 
Here is Jens, Head of Design on ICEHOTEL, guiding the group around the unfinished hotel.
 
 
We tried to carve in ice, much easier than expected!
 
The beutiful wiew over Torne river.
 
Happy volunteers!
 
We had a lovely lunch at the ICEHOTEL Restaurant.
 
 
Today we are busy prepairing for our cultural night, photos will be posted!
 
That is all for now,
 
Pernilla
 
Text and photos: Pernilla Stam
 
 
 

KARIBU-WELCOME-VÄLKOMMEN

KARIBU!
The delegation from Zanzibar are here!
 
The pictures that follows are taken in Jukkasjärvi when we visited Icehotel with them.
 
 
Foto & text: Jonna Nilimaa