Härskarteknik

Dagens lektion om härskartekniker gjorde oss alla involverade både i rollspel och diskussioner. Intressant och väldigt tänkvärt.

Möter vi inte på härskartekniker allt för ofta? Hur kan det vara såhär och hur märker man att någon använder just härskarteknik?

Jo, allt för ofta, kanske till och med så pass ofta att det blir en vardag som man tillslut glömmer att ifrågasätta. Härskartekniker används som ett begrepp såsom en viktig faktor inom feminismen som ett upprätthållande av könsmaktsordningen. Härskartekniker kan användas av män mot kvinnor, kvinnor mot män, av män mot män och kvinnor mot kvinnor. Det handlar om att förminska någon och på så sätt visa sin makt.

Vad finns det då för olika härskartekniker?

Osynlighetsgörande. Efter en diskussion hör du hur någon berättar om din idé precis som de vore deras egna tankar. Eller när det är du som pratar så ser du att någon kollar ner i mobilen, viskar något och börjar bläddra i sina papper, precis som att du verken pratade eller existerade i denna stund.

Förlöjligande. Precis som det låter så förlöjliga någon dig. Kanske på grund av ditt uttal, hur du ser ut eller vad du har på dig. Någon säger alltså något helt irrelevant när du pratar. ”Haha, du är så söt när du är arg”.

Undanhållande av information. Du kanske också ville vara med på festen och alla var ju bjudna, ändå sa ingen något till dig. Eller har kanske ett möte ägt rum och viktiga beslut fattats, men inte viste du om att det skulle vara något möte.

Dubbel bestraffning. Nej, det tycks f*n aldrig bli bra. Du är antingen för noga eller för slarvig, gör för mycket eller för lite, oavsett vad du gör tycks det aldrig räcka till.

Påförande av skuld och skam. ”Ja men vad hade du på dig då? Skyll dig själv om du är sådär klädd och någon tar på dig, vad hade du förväntat dig?” eller så blir du avbruten när du försöker säga något att du tillslut håller tyst, det kanske inte var så intressant ändå…

Objektifiering. Du berättar om en grym idé du kommit på och någon svara ”vad fin du är i den där toppen”.  Eller så säger du emot och får tillbaka: ”gud vad bitter du är, har du inte fått nått på länge eller?” Alltså får du helt irrelevanta kommentarer angående ditt utseende.

Våld eller hot om våld. Exempel på hot om våld är det som förekommer på internet. Någon publicera något på nätet och *wom* så trillar kommentarer och mejl in, där du (eller någon i din omgivning) hotas att råka ut för mord, våldtäkt eller misshandel. Det förekommer även allt för mycket våld och hot om våld i ”verkliga liv” och mycket utav det är i nära relationer.

Säg ifrån! Ser du hur någon använder sig utav härskarteknik på ett möte, i ett samtal eller i vilket sammanhang som helst, säg till. Även om det inte är du som utsätts så skulle förmodligen den utsatte uppskatta att någon stöttar och försvarar hen. Om du av någon anledning inte säger ifrån, prata med en utsatte, kanske kan ni gemensamt komma på ett sätt att få ett avslut på det. Genom att känna igen härskarteknikerna och bli medveten förstår man också lättare när man blir utsatt av någon slags härskarteknik. Det ökar också din medvetenhet om att det inte ditt fel, du är inte den som ska behöva be om förlåtelse för ditt beteende eller över att någon inte lyssnade på dig. Ifrågasätt och stå på dig. Du förtjänar respekt, glöm inte det. Förklara så att alla i gruppen förstår, så att ingen missar något eller känner sig utanför. Se och hör alla i gruppen. Blir någon avbruten, låt den prata igen. Beter sig någon illa, be den förklara varför den gjorde på de viset. Respektera att vi alla är olika och tycker och tänker på vårt egna sätt, och så länge de inte påverkar någon annan illa, acceptera och respektera detta. Att bryta mönster är ett sätt att se saker på ett annat vis och på så sätt kan man också växa.

 

//Malin

 

Kommentera här: