VECKOBREV V.49

Vips så var det december månad, jullovet börjar närma sig och Zanzibar likaså!. Tiden flyger förbi men samtidigt hinner vi med så otroligt mycket!

Veckan började med att Julia presenterade sin MR-hjälte, Tavakkol Karman, där hon både skrivit en IE text om hjälten och sig själv. Sedan fick vi lyssna till när Christine höll lektion om hur man kan lägga upp ett tal. Mycket givande och det jag bär med mig mest är att våga stanna upp och känna av åhörarna som därav ges utrymme för reflektion och andingsutrymme hos talaren.

Innan lunch var det dags för swahili då vi övade bland annat klockan, mat, platser, kroppsdelar och veckodagar med hjälp av memory. Ett roligt sätt att nöta in ord och samtidigt få lite hjärngympa!

Eftermiddagen tillbingade vi tillsammans med SFI-klassen (svenska för invandrare). Vi hade förberett oss att inleda konversationen med något vi kan som rinnande vatten och dela med oss av detta. För min egen del blev det källsortering, vilket jag tycker är otroligt viktigt och är kunskap som jag gärna delar med mig av och som verkar vara bristfällig information för nya invånare i kommunen. Det var så roligt att få möta dessa människor där en del bara varit några månader i Sverige, så mycket energi och tiden rusade förbi! Jag trivs så hima bra med denna utbildningsform. Ett tecken på det är att jag redan nämnt att tiden flyger iväg två gånger och att jag knappt kan förstå att avresedagen snart är här!

Tisdagen var minst lika givande. Vi fick praktiskt öva på att möta en publik i aulan då vi gick upp en och en inför klassen. Den första övningen skulle vi framstå som den mest osäkra talare vi kunde. Sedan skulle vi försöka skaka av oss det dåliga självförtroendet och våga ta plats och ta för oss av scenen med att uppvisa vårt starkaste jag. Dagen fortsatte i agerandets tecken och vi ägnade oss att läsa på om olika härskartekniker (se Malins inlägg om detta) och sedan spela upp ett scenario inför klassen.

 


                            Hilda agerar självsäker.
 

Veckan fortsatte vara händelserik och onsdagen erbjöd en väldigt intressant föreläsning om Islamofobi med Anna Waara från Sensus. Vi fick även tilldelat en ny uppgift av Christine som går ut på att debattera om just detta ämne och invandring. Det känns extra viktigt i och med det politiska läget i Sverige och den vardagliga debatten ute i samhället.

                          Anna Waara  
 
Under kvällen var det filmvisning för allmänheten på skolan: ”Hur gör man för att rädda ett folk?” vilket är en dokumentär om ledaren och läkaren Herman Lundborg för världens första statliga rasbiologiska institut (1922-1935) med huvudkontor i Uppsala. Jag vill passa på att tipsa er om att ni verkligen borde se denna film och även filmserien ”Vår mörka historia” för att få ta del av historia som få lär sig i grundskolan eller gymnasiet. Det är ingen bekväm historia men det har hänt och det är viktigt att vi är medvetna om det. Frida och Hilda har även hållt i en lektion om kväner mer känt som tornedalingar vilket jag hade dålig koll på och att dom även har en egen flagga och dag (16 mars). Resten av vecka 49 har bestått av att jobba med Pamojafestivalen och varje framsteg är så peppande i detta projekt, för vips är det maj och dags för PAMOJAFESTIVALEN 2015!
 

 

Vill bara passa på att tacka Christine och Marit för att ni är dom ni är. 

Jag är så tacksam som har äran att ha er som inspiration och vägledning - förebilder helt klart!

 
 
 
 
 
Ha det fint alla läsare!
/Jonna
 

Kommentera här: