VECKOBREV V. 47

Efter åter en helg med allt vad det innebär, samlas klassen för ovanlighetens skull i skolans aula. Vi tittar på fortsättningen av filmen ” Vår mörka historia” dokumentärserien av Gustav Fridolin om rasismens rötter. På eftermiddagen diskuterar vi i grupp om den information som vi fått genom filmen, har gett oss en bättre förståelse om rötterna till främlingsfientlighet och vad vi kan göra åt detta. Vi skrev ett brev där vi fick ge utlopp för våra känslor och tankar utifrån filmen.

 Med Jocelyn tränar vi klockan och datum på swahili. Det går framåt sakta men säkert. Måndag var en riktig” filmtajm” dag vi hann även se Reel bad Arabs en dokumentär baserad på boken med samma namn av Jack Shaheen. Den analyserar hur Hollywood korrumperar eller manipulerar bilden av araber. 

På tisdag hade vi en kort lektion i swahili med Christine innan vi promenerade till Folkets Hus där det bjöds på musik av gruppen Jord från Tornedalen (Sverige ).Deras texter framförs i huvudsak på meänkieli som betyder ”vårt språk ”. Meänkieli är ett officiellt minoritetsspråk som är nära besläktat med finskan.Idag talar 50 000 människor meänkieli i Sverige. 

Efter lunch hade Christine en föreläsning om feminism med fakta ur boken Feminism av Lena Gemzöe. Klockan 16 chartrade vi två minibussar med säkra chaufförer mot Gällivare och en föreläsning. Efter ca två timmars resa samlades vi i lasarettets aula, Nihad Hodzic från Bosnien delade med sig av sin upplevelse av att ha varit på flykt och hur det var att komma till Sverige för över 20 år sen. Därefter tog Torsten Fors integrationssamordnare på Länsstyrelsen i Norrbotten över, han klargjorde vad som är myt och fakta kring invandringen samt svarade på både dumma och kloka frågor som ställdes. Det uppstod spontana applåder till människor bland åhörarna som gjorde medmänskliga saker i Gällivare. Efter föreläsningen bjöds alla på fika, sedan rattade vi hem mot Kiruna.

Onsdag morgon präglades av trötthet, vi fortsatte med grupparbetet om den nya kolonialismen ända fram till lunch. Eftermiddagen berättade Marit om stereotyp syn på Afrika, vad vet/tror människor i västvärlden om Afrika. Vi lyssnade på den gamla och nya versionen av gruppen Band Aids ” Do they know it`s Christmas ” och analyserade texten. Vi kollade också på videon från Radi-Aid, Africa for Norway. Intresserade kan gå in på www.africafornorway.no Därefter fick vi i uppgift att göra en egen Africa for Norway variant i grupp.

 
Torsdag förmiddag hade vi tid till att färdigställa Tommys uppgift om kolonialism. Efter en god lunch samlades vi i klassrummet och Pamojagrupperna jobbade på inför festivalen till våren.

Fredag förmiddag redovisades nykolonialismen alla använde sig av modellen ”flipped classroom”. Samtliga hade gjort ett intressant och bra jobb. Eftermiddagen började vi med att titta på ett avsnitt ur SvT: serien Hjärnstorm med Henrik Fexeus som handlade om minnet och  hur man kan träna upp det. Efter det fick vi själva göra en minnesövning.

 Vi fick även prova på en samarbetsövning som gick ut på att alla skulle få ihop en kvadrat av olika geometriska former utan att prata med varandra. Det var ganska svårt, men skam den som ger sig. Vi lyckades!  

Veckan avslutades med en uppmärksamhetslek och sist men inte minst en personlig reflektion över veckan som varit.

 

// Elisabeth  

Kommentera här: