Vecka 8 - Human Rights

Vecka 8 som för mig vanligtvis innebär sportlov bjöd denna gång på något helt nytt och förmodligen tusen gånger mer givande. Det var dags för min och Simons ansvarsvecka och temat för denna veckan har varit mänskliga rättigheter.
 
Förutom att på ICT-center arbeta med mänskliga rättigheter har vi även har vi under denna vecka haft besök av delegationen från Kiruna. De har både besökt oss på ICT och i huset där de ätit med oss. Men det vi tyckte var allra bäst med deras besök var förmodligen att de hade med sig svenskt godis till oss som nogrannt delades rättvist mellan allihop!
 
Vi började veckan med att göra en mind-map på svarta tavlan över vilka mänskliga rättigheter vi vet att vi har och svarta tavlan fylldes fullständigt med massvis av rättigheter som vi vet att vi har men kanske inte alltid tänker på. Vi fortsatte sedan måndagen med olika stationer där vi gick igenom och illustrerade de grundläggande mänskliga rättigheterna genom att alla fick göra varsitt collage av sina egna rättigheter.
 
Under tisdagen fortsatte vi sedan med att arbeta med collagen över våra grundläggande mänskliga rättigheter och när de var klara var även de fullproppade med rättigheter. Till exempel ”Everyone has the right to a nationality”.
 
På onsdagen hade vi besök av några elever från ett gymnasium på Gotland samt några elever från skolan som de har ett utbyte med i Stone Town. Det blev en trevlig eftermiddag som bestod av att Kenneth berättade om volontärutbildningen följt av att några av tjejerna från klassen höll ett tal om WEP-programmet. Dessutom berättade en lärare från skolan i Stone Town och en lärare från gymnasiet på Gotland om deras utbyte. Efter detta bjöds vi alla på lunch och dagen avslutades med mingel.
 
På torsdagen var det dags att börja arbeta med den största och mest utmanande uppgiften under denna vecka, nämligen att läsa på om och presentera en Mänskliga rättigheter-hjälte. Dagen började med att alla tilldelades en person som gjort något bra för de mänskliga rättigheterna samt fick fakta om denna person. Efter det arbetade paren på sitt eget sätt med att skapa en presentation och skriva en text om sin person.
 
Sedan var det dags för fredagen, som enligt mig själv var den roligaste dagen på veckan. Dagen började med fortsatta förberedelser inför presentationerna av MR-hjältarna. Vid 10-tiden anlände även delegationen till ICT-center för att ta del av presentationerna. Att se tjejerna en efter en gå upp och presentera sin MR-hjälte tror jag gjorde alla oss elever från Kiruna otroligt stolta, i alla fall mig. Vi avslutade sedan denna händelserika veckan med lekar och ett besök av Hildas syster Lisa som arbetar som slöjdlärare i Sverige och är på besök här. Hon lärde oss att göra armband av ull. Det enda som behövdes var ull, vatten och tvål. Så nu bär vi alla varsitt fint vänskapsband antingen på armen eller foten.
 
Jag vill avsluta detta inlägg med att tacka alla fina och engagerade elever från Zanzibar som antar sig alla utmaningar vi ger dem, här MR-hjältarna, till 110 %. Ni är grymma!
 
Hade tänkt lägga in bilder på alla från deras presentationer i fredags men tekniken vill inte som jag idag. Därför tycker jag att ni nu ska gå in på facebook och kolla in dessa bilder samt gilla vår sida "Pamojafestivalen 28-30 maj". 
 
/Julia

Vecka 7 - EMPOWERMENT

Under vecka sju var temat för WEP-programmet empowerment. Empowerment betyder direkt översatt till svenska egenmakt och syftar till att individen ska känna att den har makt över sin egen situation. Det som var fokus under denna empowerment vecka var självklart övningar som direkt kan kopplas till empowerment men vi hann också arbeta en hel del med adjektiv.

Under de gemensamma dagarna måndag, onsdag och fredag, hann vi med att göra massor av olika roliga saker. Vi sjöng ”The Worlds Greatest” och gjorde en självförtroende övning som vi även testat på tidigare i Kiruna. Övningen går ut på att en först ska spela en roll som oerhört blyg inför en grupp för att sedan i nästa roll ta plats och våga ta för sig framför gruppen. Denna övning visade sig vara mycket uppskattat och det var kul att se hur alla vågade gå in i de olika rollerna. Vi hade dessutom under en dag olika stationer där alla fick göra sin egen superhjälte, en ”dream map” över sina liv och spela ett memory med olika frågor om adjektiv och annat kopplat till empowerment. Vi hann också med att arbeta en hel del med datorerna på olika sätt i paren och dessutom avslutade vi veckan med lekar samt att alla fick varsin ”boost” i form av ett papper fullt med positiva adjektiv om sig själva skrivna av de andra.

Under torsdagen var det dags för veckans höjdpunkt, för de flesta av oss, Studio confidence. Denna dag spenderade vi i Teacher’s House och under de första två timmarna hade vi olika stationer. Vi hade en sminkstation, en hårstation, en pärlstation, en ritstation och en fotostation. Efter dessa två avslappnade timmarna där alla fick göra vad de själva ville var det dags för lekar. Vi delades in i fyra olika lag och fick sedan genomföra massa olika uppdrag och samla ihop poäng. Ett uppdrag gick ut på att en skulle vara ”polite” och kunna säga tack på så många språk som möjligt(vinnaren klarade 9 språk) medan en annan gick ut på att en skulle vara ”tall” och kunna spotta en lime-klyfta så långt som möjligt.

För denna oerhört roliga och viktiga empowerment vecka vill jag tacka Malin och Elisabeth.

Under helgen vilade alla upp sig inför kommande vecka på olika sätt. Några, inklusive mig, besökte en musikfestival i Stone Town medan andra åkte till norra Zanzibar och några höll sig i närheten av Makunduchi.

/Elin

Vecka 6

I skrivande stund är kl. 17.17 i Makunduchi. Värmen sveper över mig, vinden viskar i mina öron och ett lugn infaller i mig. Ni kanske undrar varför? Helg. En ledig stund till reflektion och återhämtning. En stund där min energi och tankeverksamhet finner styrka i spontanitet och ostrukturerade dagar. Pusslet som utvecklas under veckan finner sakta men säkert sina vänner i veckans pussle i stundens fridfulla stunderna.
 
Nåja, över till veckan!! Agnes och Tea planerade vecka 6, och veckans tema blev verb. Fantastisk vecka! En applåd till Agnes och Tea. 
 
Måndagen, den bästa dagen i veckan (kanske?), inledde vi med att presentera veckans tema som var verb, som sagt. Tea och Agnes hade en genomgång i vad verb är för något. En massiv vägg med verb prydde tavlan 30 minuter senare. Verb i swahili med översättningar till engelska. För att sprida det fabulösa språket swahili kommer här neddan ett par exempel:
Kuota - To dream
Kucheza - To play
Kuogelea - To swim
Kupika - To cook
 
Efter det formade vi meningar om vad vi gillar att göra i våra par. Det kunde exempelvis vara: "I like to dance." Verben på tavlan blev utgångspunkt från bildandet av meningar utifrån våra intressen som vi gillar att göra. Sen var den dagen till ända.
 
Tisdagen, var som vanligt, tillfället när vi satt i paren och studerade. Någon skrev på datorn om vad hen gillade att göra medan någon repeterade föregående veckans geografi. En öppen dag som stärker förtroendet och relationerna i paren.
 
I sedvanlig ordning följde onsdagen efter tisdagen. På morgonen greppade Agnes och Tea kritan. Olika tempus av verb blev morgonens guldkorn. Efter genomgången och rasten översatte eleverna från Makunduchi meningar som ansvariga för veckan skrivit på tavlan. Översättningarna innehåll olika verb och tempusformer. Har du någon gång lekt Monster och Pipi? Gör det, om svaret blev "nej"! Jätterolig lek. Vi gjorde för att lägga verben åt sidan och leka för en stund. Någon längre förklaring av Monster och Pipi överlämnar jag till googles sökfält där ni säkert kan hitta leken. Onsdagen slutar inte efter leken. En sista aktivitet för dagen hade vi plats för. Vi fick besök av en konstnär vid namnet Gabi. Hen kommer från Tyskland och jobbar med konst. Tänk vad mycket du kan göra genom att kunna rita streck och runda kurvor. Allting kan du faktiskt rita. Vi målade på fri hand till en början. Mot slutet skulle vi rita en bild. Bilden skulle illustrera vad vi vill eller drömmer om att jobba med i framtiden. Lärare, mänskliga rättigheter, sekreterare och fred är några exempel som kom upp på tapeten. "If you can dream it, you can draw it.", blev orden Gabi lämnade oss med. En inspirerande dag och vi tackar Gabi mycket för hens workshop. En stor applåd till Gabi!
 
Torsdagen är också en dag då eleverna från Makunduchi och eleverna från Kiruna jobbar i paren. 
 
Sista dagen i veckan fick namnet "Fun with verbs". Vi inledde dagen med fyra stycken workshops. Den ena workshopen var ett memory. Där fanns verb på swahili och engelska och det gällde att para ihop översättningarna så att de stämde. Den andra workshopen var att du skulle hitta på och skriva en historia utifrån en fantastisk bild som Agnes ritat för hand. På bilden fanns olika aktiviteter som olika personer och djur utförde. På den tredje workshopen skulle en ta olika pappersbitar från tre olika högar. I en hög var det verb, en annan pronomen och en med tempusform. Sedan skulle en bilda meningar. Den sista workshopen hade namnet: Who am I? Du fick en pappersbit som du satte i pannan. På den var det djur, frukter och yrken. För att veta vad du hade i pannan var du tvungen att ställa frågor som de andra bara fick säga "ja" eller "nej" på. Dagen avslutades senare med olika lekar, bl.a. Simon says och The twin game. Härlig dag!
 
Jag tackar Agnes och Tea för veckan! Otroligt bra. Nästa vecka är temat Empowerment med Malin och Elisabeth och jag är så TAGGAD!! Puss och kram alla läsare. Jag älskar er. Fortsätt läsa vår blogg och sprid den till nära och kära. Det blir läxan tills nästa blogginlägg kommer upp!! Hej då!!