Vecka 6

I skrivande stund är kl. 17.17 i Makunduchi. Värmen sveper över mig, vinden viskar i mina öron och ett lugn infaller i mig. Ni kanske undrar varför? Helg. En ledig stund till reflektion och återhämtning. En stund där min energi och tankeverksamhet finner styrka i spontanitet och ostrukturerade dagar. Pusslet som utvecklas under veckan finner sakta men säkert sina vänner i veckans pussle i stundens fridfulla stunderna.
 
Nåja, över till veckan!! Agnes och Tea planerade vecka 6, och veckans tema blev verb. Fantastisk vecka! En applåd till Agnes och Tea. 
 
Måndagen, den bästa dagen i veckan (kanske?), inledde vi med att presentera veckans tema som var verb, som sagt. Tea och Agnes hade en genomgång i vad verb är för något. En massiv vägg med verb prydde tavlan 30 minuter senare. Verb i swahili med översättningar till engelska. För att sprida det fabulösa språket swahili kommer här neddan ett par exempel:
Kuota - To dream
Kucheza - To play
Kuogelea - To swim
Kupika - To cook
 
Efter det formade vi meningar om vad vi gillar att göra i våra par. Det kunde exempelvis vara: "I like to dance." Verben på tavlan blev utgångspunkt från bildandet av meningar utifrån våra intressen som vi gillar att göra. Sen var den dagen till ända.
 
Tisdagen, var som vanligt, tillfället när vi satt i paren och studerade. Någon skrev på datorn om vad hen gillade att göra medan någon repeterade föregående veckans geografi. En öppen dag som stärker förtroendet och relationerna i paren.
 
I sedvanlig ordning följde onsdagen efter tisdagen. På morgonen greppade Agnes och Tea kritan. Olika tempus av verb blev morgonens guldkorn. Efter genomgången och rasten översatte eleverna från Makunduchi meningar som ansvariga för veckan skrivit på tavlan. Översättningarna innehåll olika verb och tempusformer. Har du någon gång lekt Monster och Pipi? Gör det, om svaret blev "nej"! Jätterolig lek. Vi gjorde för att lägga verben åt sidan och leka för en stund. Någon längre förklaring av Monster och Pipi överlämnar jag till googles sökfält där ni säkert kan hitta leken. Onsdagen slutar inte efter leken. En sista aktivitet för dagen hade vi plats för. Vi fick besök av en konstnär vid namnet Gabi. Hen kommer från Tyskland och jobbar med konst. Tänk vad mycket du kan göra genom att kunna rita streck och runda kurvor. Allting kan du faktiskt rita. Vi målade på fri hand till en början. Mot slutet skulle vi rita en bild. Bilden skulle illustrera vad vi vill eller drömmer om att jobba med i framtiden. Lärare, mänskliga rättigheter, sekreterare och fred är några exempel som kom upp på tapeten. "If you can dream it, you can draw it.", blev orden Gabi lämnade oss med. En inspirerande dag och vi tackar Gabi mycket för hens workshop. En stor applåd till Gabi!
 
Torsdagen är också en dag då eleverna från Makunduchi och eleverna från Kiruna jobbar i paren. 
 
Sista dagen i veckan fick namnet "Fun with verbs". Vi inledde dagen med fyra stycken workshops. Den ena workshopen var ett memory. Där fanns verb på swahili och engelska och det gällde att para ihop översättningarna så att de stämde. Den andra workshopen var att du skulle hitta på och skriva en historia utifrån en fantastisk bild som Agnes ritat för hand. På bilden fanns olika aktiviteter som olika personer och djur utförde. På den tredje workshopen skulle en ta olika pappersbitar från tre olika högar. I en hög var det verb, en annan pronomen och en med tempusform. Sedan skulle en bilda meningar. Den sista workshopen hade namnet: Who am I? Du fick en pappersbit som du satte i pannan. På den var det djur, frukter och yrken. För att veta vad du hade i pannan var du tvungen att ställa frågor som de andra bara fick säga "ja" eller "nej" på. Dagen avslutades senare med olika lekar, bl.a. Simon says och The twin game. Härlig dag!
 
Jag tackar Agnes och Tea för veckan! Otroligt bra. Nästa vecka är temat Empowerment med Malin och Elisabeth och jag är så TAGGAD!! Puss och kram alla läsare. Jag älskar er. Fortsätt läsa vår blogg och sprid den till nära och kära. Det blir läxan tills nästa blogginlägg kommer upp!! Hej då!!
1 karin westelius:

skriven

så kul att följa er alla på bloggen, sjuk nu men den 25 mars kommer jag, så se upp! sluss o kram

Kommentera här: