Vecka 8 - Human Rights

Vecka 8 som för mig vanligtvis innebär sportlov bjöd denna gång på något helt nytt och förmodligen tusen gånger mer givande. Det var dags för min och Simons ansvarsvecka och temat för denna veckan har varit mänskliga rättigheter.
 
Förutom att på ICT-center arbeta med mänskliga rättigheter har vi även har vi under denna vecka haft besök av delegationen från Kiruna. De har både besökt oss på ICT och i huset där de ätit med oss. Men det vi tyckte var allra bäst med deras besök var förmodligen att de hade med sig svenskt godis till oss som nogrannt delades rättvist mellan allihop!
 
Vi började veckan med att göra en mind-map på svarta tavlan över vilka mänskliga rättigheter vi vet att vi har och svarta tavlan fylldes fullständigt med massvis av rättigheter som vi vet att vi har men kanske inte alltid tänker på. Vi fortsatte sedan måndagen med olika stationer där vi gick igenom och illustrerade de grundläggande mänskliga rättigheterna genom att alla fick göra varsitt collage av sina egna rättigheter.
 
Under tisdagen fortsatte vi sedan med att arbeta med collagen över våra grundläggande mänskliga rättigheter och när de var klara var även de fullproppade med rättigheter. Till exempel ”Everyone has the right to a nationality”.
 
På onsdagen hade vi besök av några elever från ett gymnasium på Gotland samt några elever från skolan som de har ett utbyte med i Stone Town. Det blev en trevlig eftermiddag som bestod av att Kenneth berättade om volontärutbildningen följt av att några av tjejerna från klassen höll ett tal om WEP-programmet. Dessutom berättade en lärare från skolan i Stone Town och en lärare från gymnasiet på Gotland om deras utbyte. Efter detta bjöds vi alla på lunch och dagen avslutades med mingel.
 
På torsdagen var det dags att börja arbeta med den största och mest utmanande uppgiften under denna vecka, nämligen att läsa på om och presentera en Mänskliga rättigheter-hjälte. Dagen började med att alla tilldelades en person som gjort något bra för de mänskliga rättigheterna samt fick fakta om denna person. Efter det arbetade paren på sitt eget sätt med att skapa en presentation och skriva en text om sin person.
 
Sedan var det dags för fredagen, som enligt mig själv var den roligaste dagen på veckan. Dagen började med fortsatta förberedelser inför presentationerna av MR-hjältarna. Vid 10-tiden anlände även delegationen till ICT-center för att ta del av presentationerna. Att se tjejerna en efter en gå upp och presentera sin MR-hjälte tror jag gjorde alla oss elever från Kiruna otroligt stolta, i alla fall mig. Vi avslutade sedan denna händelserika veckan med lekar och ett besök av Hildas syster Lisa som arbetar som slöjdlärare i Sverige och är på besök här. Hon lärde oss att göra armband av ull. Det enda som behövdes var ull, vatten och tvål. Så nu bär vi alla varsitt fint vänskapsband antingen på armen eller foten.
 
Jag vill avsluta detta inlägg med att tacka alla fina och engagerade elever från Zanzibar som antar sig alla utmaningar vi ger dem, här MR-hjältarna, till 110 %. Ni är grymma!
 
Hade tänkt lägga in bilder på alla från deras presentationer i fredags men tekniken vill inte som jag idag. Därför tycker jag att ni nu ska gå in på facebook och kolla in dessa bilder samt gilla vår sida "Pamojafestivalen 28-30 maj". 
 
/Julia

Kommentera här: