VECKA 43

Hej på er!
 
Tiden flyger iväg och medan det blir varmare och varmare här känns det väldigt konstigt att se bilder på snö och kyla hemifrån.
 
Vecka 43 har passerat och vi har hunnit med en hel del! Vi har jobbat en hel del med prepositioner som ett övergripande tema, och det kan man göra på många olika sätt. Stenciler och olika grammatiska genomgångar lade grunden och sedan har vi använt prepositioner praktiskt genom att beskriva ett rum tecknat på tavlan, samt låtit eleverna beskriva sina egna rum hemma och sedan berätta om det. Vi har också översatt dem till swahili, här kommer några exempel:
 
Katikati ya - mellan
chini ya - under
nyama ya - bakom
pembeni ya - bredvid
 
Detta är givetvis ett bra sätt för mig och Agnes att lära oss lite swahili!
 
På torsdagen gjorde vi ett studiebesök till Barefoot College och Solar Mamas, ett utbildningscenter där kvinnor i åldrarna 30 - 50 år under fem månader lär sig att konstruera generatorer för att utvinna solenergi. De har sedan tidigare ingen utbildning och kommer ifrån olika byar runtom ön. Dessa byar kan efter utbildningens avslut dra nytta av generatorerna och kvinnornas kunskap om solenergi. Kvinnorna jobbar även med olika typer utav hantverk så som kläder, mattor och dekorationer. Vi fick en rundvisning på centret, beskrivning av hur arbetet går till och alltihop avslutades med en trevlig lunch. Besök liknande det här är en enorm inspiration och en del i utbildningens entreprenörskaps - fokus, där vi får se olika möjligheter för kvinnor att göra en resa i både kompetens och självförtroende, samt bidra till egen och därigenom samhällets utveckling.
 
Fredagen blev en ledig dag, på grund av söndagens kommande val. Skönt!
 
Bilder till inlägget kommer! När internet och turen samarbetar. Håll ut!
 
Linn och Agnes
 
 
 
 
 

Välkommen tillbaka!

Hej!
 
Nu har bloggen vaknat till liv igen! Agnes och Linn är på plats i Makunduchi för de sista två månaderna av detta årets WEP - program. Lyckligt återförenade med våra hjältar Eminem, Abdullah och många fler är allt som det ska!
 
Vi har nu hunnit med två veckors undervisning och är inne på den tredje. Vi har bland annat utvärderat och diskuterat olika sätt att studera engelska, samt vad eleverna vill att vi lägger krut på den tid som är kvar. Grammatik är populärt, så det arbetar vi en del med. Vi har också sett och diskuterat filmen Avatar. Det gäller att få till en bra blandning utav olika sätt att lära sig, då vissa helt klart föredrar film före genomgångar på tavlan och tvärtom. Det är en utmaning, men variation är bra och det är roligt!
 
För tillfället jobbar vi även med flyktingsituationen i Europa och även i grannländerna runtomkring Zanzibar och Tanzania. Eleverna har fått söka fakta och skapa en presentation som ska hållas senare i veckan. Marit och Greta som varit här och arbetat med tjejerna tidigare under sommaren har pratat mycket om varför så många människor tvingas fly sina hem och hur situationen ser ut när de når ankomstlandet. Ett mycket viktigt och aktuellt ämne som jag och Agnes nu har fått äran att fortsätta arbeta med.
 
Som avbrott i de ibland tunga ämnena leker och fikar vi en del, för att det är en minst lika viktig del utav språkinlärningen. Begreppet fika är inför tack vare Greta och Johanna, som också varit här under sommaren. Ett mycket viktigt ord som definitivt borde finnas på alla språk!
 
Vi hoppas att ni vill följa med oss under de sista veckorna utav WEP 2015!
 
P.S Vår Instagram är högst aktiv! Följ oss på: kirunazanzibar
 
Linn och Agnes 
 
 
 
.