Vecka 46.

I måndags var Tresor Singbo på besök för att hålla en föreläsning om hans ideella organisation Hope for Kinshasa. Vi fick  ta del av hans utställning som gav oss en bra införståelse i hur en bygger upp hållbara projekt i utvecklingsländer. Själv är han verksam i Kongo, och ni kan läsa mer om hans arbete här.

I onsdags hade vi äntligen vår första lektion i kiswahili med Maryam. Vi har lärt oss namn på olika frukter och dess träd.

I och med det deprimerande resultatet i president-valet i USA hade vi en uppmuntrande lektion i hur man hanterar hopplöshet och nederlag. Det är viktigt att inse att utan motstånd existerar inte styrka. Motstånd är nödvändigt för en kamp. Kanske kan det här på något sätt ge oss styrkan att kämpa vidare? Kanske får det här oss att förstå att det i allra högsta grad fortfarande är en kamp för rättvisa som drivs i världen och att vi behövs. Våra röster behövs i samhället. Trumps vinst synliggör vårt missnöje i samhället. Hade det missnöjet synts på samma sätt om Hillary Clinton hade vunnit? Jag är tveksam till det.

Peppen över att åka till Zanzibar ligger i luften. Ett snark-rum i Pamoja-huset där vi ska bo känns självklart och vi längtar alla efter getterna som kommer stå och tugga gräs utanför våra fönster.

I torsdags hade vi gruppreflektioner på hur/varför vissa människor känner sig kränkta av vissa ord eller handlingar, vilka människor det faktiskt är som kränks och hur media har makten att ge oss en skev bild av verkligheten. Varför blir en vit människa kränkt när hen inte får använda n-ordet? Varför kränks icke-judiska människor av att en judisk gubbe censureras i Tomtens julverkstad? Var finns respekten för de människor som faktiskt kränks? Ordets värdeladdning bestäms inte bara av den människa som använder det, utan även av den som tilltalas.

Vi var även på radiobio där vi lyssnade på I Emmas fotspår och Renskötaren som la av. Där blev vi intervjuade av både TV och radio, tjohooo! Detta efter tisdagens uppslag i NSD.

På fredagen hade vi en jätteintressant förmiddag med Malin och Celin som förklarade hur asylrätten ser ut, hur lagen förändrats i år och vad det innebär i praktiken. Vad är ett förvar? Varför sitter människor där? Varför är vissa människor illegala? Vem får stanna? Vem får inte stanna?

Intensiva och tunga lektioner avslutar vi alltid med något kul! Därför lekte vi The Dragon Game där alla sprang runt som galningar och som slutade med en frontalkrock mellan Maija och Robin.

I lördags sålde vi saker på loppis för att samla ihop pengar till WEP-eleverna vi hoppas få hit i vår. 2500:- lyckades vi skramla ihop. Tack alla ni som kom och köpte kakor och prylar!

 
Hela klassen i Makunduchi samlade! 

Glöm inte att ”Det största tecknet på styrka är att våga visa svaghet utan skam.” 

Kommentera här: