VECKOBREV V. 39

Veckan började vi med en historielektion där vi fortsatte med våra arbeten om kolonialismen. Vi skriver om erövringar och behärskande på fyra av världens kontinenter - Afrika, Asien, Nordamerika och Latinamerika.

På måndag eftermiddag gjorde vi en övning där vi lyfte fram tolerans - någonting som ständigt förekommer i samhället. Det utgår på att vi lyfter upp attribut hos andra människor eller grupper som avviker från normen. Det kan exempelvis vara någons åsikt, värdering, utseende mm. Därefter uttrycker vi vår värdering - ofta tolerans. I Sverige har det varit viktigt att tolerera andra människors avvikande egenskaper. Detta perspektivet har dock skapat problem - det delar människor i ”vi” och ”de” samt osynliggör makten och normerna. Som ett svar till toleransperspektivet har det uppkommit normkritik där vi lyfter fram normerna och ifrågasätter dessa. På så sätt förebygger vi diskriminering och strävar efter mångfald.

Vi har också börjat med ett arbete där vi ska välja en MR-hjälte - en kämpe för mänskliga rättigheter, en person som vi tycker har gjort något viktigt och som inspirerat oss på något sätt. Detta arbete kommer vi utföra på ett speciellt sätt. Vi har tidigare pratat om att när vi identifierar oss med andra så skapas empati inom oss. Under våra presentationer kommer vi alltså att identifiera oss med våra MR-hjältar. Vi återkommer om hur det har gått.

Vi hade en mysig torsdag-frukost tillsammans :)

Under veckan har vi också lyssnat på den fjärde och sista föreläsningen där vi lyssnade på ett panelsamtal med tre stycken samiska kvinnor som medverkade på Cooper&Gorfer fotografiska utställningen Interruptions. Det var väldigt intressant att få höra vad de tyckte och kände under samarbetet med Sarah Cooper och Nina Gorfer när de blev fotograferade.

Cooper & Goorfer panelen på stadshuset. Bilden hämtad från @coopergorfer Instagram konto.
 
I onsdags fick vi för första gången ”träffa” eleverna på Zanzibar via Skype! Vi introducerade oss för varandra på både Swahili och engelska. Det var så kul att äntligen kunna ses på riktigt :)

I slutet av veckan såg dokumentärserien ”Vår mörka historia” av Gustav Fridolin som handlade om rasismens rötter. I serien lyfts upp delar av Sveriges historia som inte alls lyfts upp i de svenska skoler. Vem hörde om att Sverige hade världens första rasbiologiska institut eller att Carl von Linné var den första som delade in människor i raser eller att i nästan 10 år hade vi lagar som tillätt att tvångsstilisera människor med oönskade arvsanlag? Vad vet vi om Sveriges roll i slavhandlen? Hur många vet om att Sverige ägde en ö i Karibien där det bedrevs slavimport? Det är mycket som vi håller tyst om. Kanske är det dags att ändra på det.

 
Sist men inte minst så har vi också påbörjat att ordna inför resan till Zanzibar - vaccinationer samt flygbiljetter är nu också fixade!
 
Ha en skön vecka!
Aleksandra
 
 
 
 

Kommentera här: