Hejdå Kiruna

Tiden går fort när en har roligt. Snart har hela terminen gått och på onsdag nästa vecka ska vi skiljas åt för ett välförtjänt jullov innan det bär av till Zanzibar. Redan i onsdags hade vi vår julavslutning som också sammanföll med luciafirandet. Det bjöds på hembakt fika, sång av skolans lärare bland annat i form av bandet Dream Lovers som var så bra att det även blev spontandans från klassen. På eftermiddagen fick vi njuta av ett fint luciatåg som framfördes av Rymdgymnasiets elever - det blev första gången vi såg en astronaut i ett luciatåg.  

Dagen efter avgick vår stora röda buss 08.30 mot Jukkasjärvi. Vi åkte hem till vår lärare Christine och lämnade väskor, hämtade hundar och lekte under tiden uppvärmningslekar för att inte förfrysa. Därefter var det dags för vår egen variant på hundspann, då vi åkte på spark bakom Christines fina hundar. Det gick fort! De som ville fick sedan åka skoter innan vi gick tillbaka till huset för en snabbfika medan vi tinade våra fötter. Efter det gick hela gänget till Ice Hotel där vi möttes av Christines kompis Dave, som är iskonstnär och har skapat ett av rummen. Han gav oss en privat guidad tur och tog oss genom hotellets alla rum, till och med de som fortfarande var under frenetisk uppbyggnad inför invigningen några dagar därefter. Det var verkligen magiskt vackert! Efter visningen gick vi tillbaka till Christines hus för lite lunch och soffhäng. När vi var mätta och utvilade samlades vi igen för att lyssna på Sannas lektion som handlade om högtidsfirandet chanukka. Vi hade jättemysiga och lärorika timmar där vi fick lära oss mer om högtiden, lyssna på traditionella sånger och böner, tända ljus i den åttaarmade ljusstaken chanukkia och därefter äta latkes, en raggmunksliknande potatisplätt med gräddfil och rödbetor till, samtidigt som vi spelade det traditionella spelet dreidel. Sannas lektion satte punkt för dagen och vi återvände till Kiruna trötta men glada. 

Nu laddar vi inför avresan hemåt. Rum ska städas, väskor ska packas och svårast av allt - vi måste säga ett halvårslångt hejdå till Kiruna. Här har vi skrattat, gråtit, blivit vilda av norrsken, gått genom  en stad inbäddad i orange och virvlande höstlöv, plöjt fram med halsduken upp till näsan i snöstorm och minus 20 och åkt pulka i gnistrande snö och solsken. Vi har lärt oss saker vi nästan inte ville veta, men vi har också träffat människor som klarat saker som egentligen inte borde vara möjliga. Och nu är det nästan slut, fast det är nu det egentligen börjar. För om mindre än tre veckor sitter vi på ett flygplan till Zanzibar. Bara tanken på det…!

/Ellinor och Johanna

Foto av Cissi Lavér 

Kommentera här: