Utanförskap, maskrosbarn och viljan att hjälpa oavsett

Under vår tid i Kiruna så skulle vi alla hålla i våra egna lektioner och jag hade ju kunnat hålla i en lektion om turism och hållbar utveckling men det gjorde jag inte: istället hade jag en föreläsning om mig själv och alla andra bortglömda barn. Maskrosbarn. Vuxna barn.

Jag grät tills tårarna tog slut dagen innan med min mamma över telefonen för det handlade inte bara om mig, detta handlade om alla barn som har vuxit upp under dysfunktionella förhållanden såsom missbruk, våld och psykisk sjukdom.

Dagen kom och jag satte mig på ett bord inför min klass och pratade: utlämnande och med självdistans så pratade jag på om en uppväxt som stank av alkohol och rädsla, om medberoendet och utanförskapet. Varje gång jag känner efter så känner jag ärren som sitter där ingen kan se och ibland blir jag påmind om begravda minnen som måste få förbli begravda för mitt eget välbefinnandes skull. Men vet ni vad? Det är okej! Jag är helt fantastisk om än lite defekt och jag tänker inte leva i utanförskapet och vara ett tabu. Det var beroendesjukdomen och samhällets syn på den som gjorde mig illa, inte dåliga människor som fattat dåliga beslut.

Se det inte, hör det inte och om du mot förmodan råkar öppna ögonen för utanförskapet så prata fan inte om det. Samhällets oförståelse för beroende som sjukdom och rädslan för det en inte känner till skadar en stor del människor världen över. Jag har förlorat nog många till utanförskapet, våldet och beroendesjukdomen som det är, och om jag kan med ett leende, en kram eller av att bara finnas där få någon att känna, om än bara för en sekund, att dom inte är ensamma, att dom har en gemenskap, så är det precis vad jag tänker göra. Alltid, oavsett.

Tabun och utanförskap sker överallt, hela tiden, även på denna lilla paradis ö. En del av min tid här kommer därför spenderas på ett Sober House för kvinnor. Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något. Alltid, oavsett.

Allt gott,
Linnea 

1 Din syster Josefine:

skriven

❤❤❤❤❤

2 Jennifer:

skriven

Bra skrivet och starkt av dig!

Kommentera här: