Ordets kraft och sånt

På vår vitsandiga paradisstrand läser jag Martin Schibbye och Johan Perssons bok "438 dagar", en berättelse om deras fångenskap i Etiopien, och mardrömmer bort mig. Jag har inte kommit särskilt långt i boken än, inte till den delen där allting börjar gå ordentligt fel. Så för tillfället mardrömmer jag mig till platser, egentligen inte så långt borta från den fina stranden jag ligger på, där multinationella bolag borrar olja låtsas-ovetandes om konsekvenser för borrningsområden. Platser där gerillor och genomkorrupta statliga militärer härjar runt, och lokalbefolkning tvångsförflyttas för att redan löjligt rika bolagsherrar, inte minst från västvärlden, ska bli ännu rikare - kunna tjäna ännu mer pengar genom att förstöra människoliv och lokal flora och fauna och hela fina planeten vår.
 
Den här djävla världen, varför kan inte all exploatering bara sluta? Jag menar ju inte heller att man måste åka bort hit, till sydligare breddgrader, från Sverige för att hitta sviniga människoöden och förtryck - de finns överallt. Och just att vi bodde höstterminen i Kiruna gav en så himla bra och intressant inblick i det, jämfört med vad som man kanske hade fått sittandes mitt på hipster-Söder i Stockholm - om man nu inte hade gjort studiebesök till Migrationsverket eller kanske speciellt deras vidriga förvar i Märsta (filmen "Förvaret" ger förresten en intressant inblick i det rätt så okända stället, tipstips).
 
Aja, saker kommer inte bli bättre av att man bara klagar på dem, man måste också agera. Och just nu agerar jag genom den här utbildningen - under nästa vecka kommer jag t.ex. få hålla lektioner om hållbar utveckling, vilket är så himla najs och samtidigt speciellt intressant och utmanande här, då problemen med hållbarhet inte är just de samma som i Norden (här är det t.ex. inte lika nödvändigt att snacka om onödig el- och vattenkonsumtion på lokal plan, när vi 16 pers i vårt stora hus förbrukar lika mycket vatten och el som resterande byn tillsammans, känns det som). 
 
(Såhär ser en välanvänt, uppskattat bok ut - som om den hade varit med på självaste fängelset, hehe)
 
Och sen ska jag också fortsätta läsa böcker som vidgar mina världsvyer, gör mig arg och frustrerad, ibland också lite ledsen, och ger mig mer vilja att ändra på världen och människornas attityder. 
 
Därmed kommer här mina bokrekommendationer:
  • Susan Abulhawas Morgon i Jenin som jag läste så länge sen att jag minns enbart att den var bra;
  • vackra A Thousand Splendid Suns och And the Mountains Echoed av bästa Khaled Hosseini;
  • den sjukt deprimerande men sanna och intressanta De förklädda flickorna i Kabul av Jenny Nordberg;
  • Giuseppe Catozzellas tragiska sanna historia om en kvinnlig somalisk löpare Don't Tell Me You're Afraid;
  • Malin Roca Ahlgrens spännande fast sorgliga Stadsfjäril – Barcelona noir om Barcelonas prostituerade;
  • fina vackra intressanta Domnica Radulescus Skymning över Svarta havet om 1980-talets Rumänien;
  • Leah Chishugis A Long Way From Paradise om folkmordet i Rwanda;
  • Marjane Satrapis seriebok Persepolis om att växa upp i Iran under den islamiska revolutionen;
  • och sist men verkligen verkligen inte minst Chimamanda Ngozi Adichies Americanah om att vara svart i ett vitt land, samt Half of a Yellow Sun om Nigerias inbördeskrig på 1960-talet.
 
Läs läs läs, låna på biblioteket, ladda ner som e-bok, låna från en kompis, spara på naturen men ändå läsläsläs! Att läsa är också ett billigt sätt att resa och ett underbart sätt att bli bättre på språk - inte minst på stavning (att läsa på engelska är verkligen mitt bästa tips inför en voluntärresa där man ska lära ut språket till andra)!
 
Och eftersom jag älskar skriva ner tankeväckande citat ur böcker jag läser, så här får ni också ett citat ur 438 dagar (från sida 83):
 
"De här unga gerillamedlemmarna utkämpar ett krig som är äldre än de själva. De känner inte till någon annan värld."
 
 
Hälsningar med förhoppningar om att få in flera bokrekommendationer i kommentarsfältet, Maija
1 Anonym:

skriven

Tack för boktips! Här kommer några som jag tror du skulle gilla:
Skadad av Cathy Glass
Elva år i fångenskap av Michelle Knight och Michelle Buford
De oskuldsfulla av Kristina Jones, Celeste Jones och Juliana Buhring

Kram!
Maja (som väntar på att bli MR-elev till hösten)

Svar: Åh tack så mycket för boktipsen själv, måste kolla upp böckerna när man väl anländer i Sverige! :) Och passar på att önska dig lycka till i ansökningsprocessen!!
Kramsi, Maija
kirunazanzibar.com

Kommentera här: