Zanzibar-timeEn vän frågade mig om det är som jag tänkt mig att vara här. Det är det inte. Det är allt annat och lite till. Allting är mycket verkligare än vad jag hade föreställt mig när jag satt hemma i Sverige och drömde mig bort. Vi lever i ett paradis. Några meter ifrån indiska oceanen. Den tropiska hettan har tagit oss alla med storm, mer eller mindre. Varje dag är kantad av svettattacker, värmeutslag och eftersvettningar. Vi dricker resorb på längden, bredden, tvären och ändå får vi vätskebrist. Och varje dag möts vi av kulturkrockar, vissa små, andra mer påtagliga. Som det här med tiden. På Zanzibar stressar en inte. Här har allting sin tid. Finns det bara en förklaring till förseningen så är du förlåten. Om du bokat in en träff med någon klockan sexton kan denna träff lika gärna ske klockan arton, och det är inget konstigt med det. Stress som koncept verkar heller inte existera. Att röra sig framåt gör en i sakta mak, ett steg i taget och beställer du en maträtt på en restaurang så är det inget konstigt om du får vänta i en timme på din vegetariska paj. Det kallas Zanzibar-time. Att tiden är rörlig och inte så nogräknad. Det fascinerar mig ungefär lika mycket som det skrämmer och förundrar mig. Jag är bra på att stressa. Skynda. Springa mot målet. Men det är som att det inte fungerar här. Om något ska göras ordentligt så behöver det tid. Om du hjälper en vän så stressar du inte till mötet med nästa vän utan du tar dig tid att dricka en kopp kaffe med en tredje vän på vägen. Och det går inte att skynda när du cyklar till skolan för då kommer du fram alldeles genomsvettig och utmattad. Att skynda långsamt vinner du på. Manjana, manjana. Jag påminner mig själv varje dag, ibland flera gånger om dagen. Kanske är Zanzibar-time det bästa som kunde hänt mig. 

Allt gott,

Måna

Jambo Jambo!Tänk att vi redan har varit här över en vecka?! Så många nya intryck och människor som vi har träffat. Dock har jag glömt hälften av det jag har varit med om, då jag har blivit mer än fullproppad med allt vi har gjort. 

Jenny i klassen sa precis "jag tror vi lär oss mer än vad vi kommer att lära ut under vår vistelse här på Zanzibar" jag tror att hon har helt rätt! 

I helgen gjorde vi vårt första besök Stonetown. (Där vi kommer göra vår veckohandling varje söndag). Där irrade vi runt i värmen bland alla fina tyger och frukter. Dock var fiskmarknaden stinki. Ser fram emot mitt nästa besök!Tutaonana//Marie

Vi är på Zanzibar!

Hej allihopa!
Nu har vi varit på Zanzibar i tre dygn och vi har precis fått wifi i Pamoja house där vi bor. Vi ligger ute under den mörka stjärnklara himlen i hängmattan och lyssnar på syrsorna och musiken som våra personliga husvakter spelar från sina mobiler. 

När vi landade på flygplatsen i lördags möttes vi av nästan alla WEP-eleverna, några tidigare elever och flera personer från Makunduchi Development Organisation som välkomnade oss med öppna armar och tog oss till Makunduchi och vårt nya hem för de kommande fyra månaderna. 
I söndags var det en välkomstceremoni på ICT (skolan här i Makunduchi) då vi fick träffa alla igen och fick chansen att prata mer med dem. Eftermiddagen spenderades sedan på ett hotell i närheten där vi fick bada i poolen och äntligen fick tillgång till internet för första gången och vi kunde meddela alla hemma att vi lever.
Sedan blev det måndag och allt började på riktigt. Vi lämnade Pamoja house 07:30 på våra cyklar och började den skumpiga resan till ICT. Efter några minuter öppnades himlen och vi kom fram helt genomblöta. Vi ägnade dagen åt att lära oss varandras namn och lära känna varandra mer. 
Idag fick vi en guidad tur genom Makunduchi och fick bl.a. se vart några av eleverna bor, vi avslutade med att äta en soppa som kostade fyra kronor och sedan åkte vi hem och har haft en ledig eftermiddag då några har utforskat ett annat hotell som ligger precis bredvid Pamoja house, några har kollat på utsikten från taket och några tog en promenad på stranden. 

Nu ska vi gå och lägga oss i våra våningssängar och ladda batterierna för en ny dag på ICT imorgon! 

(null)

(null)

Följ oss på instagram @kirunazanzibar och våra privata konton för fler bilder! 

/Majsan och Ellinorsan